Θεματογραφία Αρχαίων Ελλήνων

Θεματογραφία Αρχαίων Ελλήνων

Τίτλος Θεματογραφία Αρχαίων Ελλήνων
Κατηγορία Αρχαια Ελληνικά
Συγγραφέας Κώστας Κατσακιώρης
Εκδότης Εκδοτικός Όμιλος Συγγραφέων Καθηγητών

 

 

 

 

Λεπτομέρειες

ISBN: 960678424Χ           Έτος έκδοσης  :  2011            Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Γλώσσα: Ελληνικά             Σελίδες  :  256                      

 

Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό περιέχει: 65 επιλεγμένα θέματα της Αττικής πεζογραφίας με ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού, 25 κριτήρια αξιολόγησης στο αδίδακτο κείμενο, λεξιλόγιο των συνηθέστερων απλών ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (αττικής πεζογραφίας), ειδικό ένθετο με τις μεταφράσεις όλων των θεμάτων και τις απαντήσεις όλων των ασκήσεων.

 

Πρόλογος Βιβλίου

Η προσέγγιση και η κατανόηση της δομής του αρχαίου λόγου είναι μια πολύ γοητευτική διαδικασία, κι αυτό γιατί η γλώσσα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας είναι νοηματική, στηρίζεται στη λογική και έχει μαθηματική δομή. Άλλωστε τίποτε δεν είναι τυχαίο, αφού η γλώσσα ήταν (και είναι) το μέσο που εξέφραζε την πρωτοποριακή τους σκέψη και ανέδειξε το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού. Αλλά και τίποτε δεν είναι αυθαίρετο, αφού, οι λέξεις και η προέλευσή τους καθώς και οι αρμοί με τους οποίους συναρμόζονται, όλα είναι συντεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο, που για να κατονοήσει κανείς τον αρχαίο λόγο χρειάζεται να επιστρατεύσει τη λογική.
Όλα αυτά καθιστούν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και μάλιστα το αδίδακτο κείμενο πολύ ενδιαφέρον, αρκεί βέβαια οι μαθητές να γνωρίσουν τους δομολειτουργικούς κανόνες της γλώσσας και να προσεγγίζουν το αρχαίο κείμενο με λογική σκέψη. ΄Ετσι θα εξοικειωθούν με την αρχαιοελληνική γλώσσα, θα γνωρίσουν τον πλούτο, τη ζωντάνια της και θα αισθανθούν τη γοητεία της.
Με την παρούσα εργασία δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης να ασχοληθούν με τη μελέτη και τη σύνταξη του αρχαίου λόγου. Η επιλογή των 65 θεμάτων που περιλαμβάνει έγινε με βασικό κριτήριο τα συντακτικά φαινόμενα που παρουσιάζονται και ο τρόπος με τον οποίο εκτίθενται (πληθώρα σημασιολογικών – συντακτικών πληροφοριών και επισημάνσεων, καθώς και ποικιλία ασκήσεων γραμματικής και συντακτικού) παρέχει εκτός των άλλων τη δυνατότητα για αυτενέργεια. Επιπροσθέτως στη β΄ ενότητα υπάρχουν 25 κριτήρια αξιολόγησης (προσομοίωση των Πανελληνίων εξετάσεων) και στην γ΄ ενότητα τα συνηθέστερα ρήματα της αττικής πεζογραφίας με τις σημασίες τους. Και βέβαια πρόσθετο ειδικό ένθετο, όπου βρίσκονται οι μεταφράσεις όλων των θεμάτων, καθώς και οι απαντήσεις όλων των ασκήσεων του βιβλίου.
Γενικά όλη η ύλη του βιβλίου είναι προσαρμοσμένη πάνω στο πνεύμα των απαιτήσεων των πανελληνίων εξετάσεων. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα φανεί χρήσιμο όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στους συναδέλφους φιλολόγους.

Κώστας Δ. Κατσακιώρης
Φιλόλογος – φροντιστής  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *